Längre än 30 dagar får ingen som fått sin fängelseplacering spendera i häktet. Foto: Olof Peterson/SVT

Platsbrist på Kumla – fängelsedömd tvingades sitta två månader i häkte

Uppdaterad
Publicerad

Platsbristen på landets fängelser gör nu att Justitieombudsmannen kommer att se över situationen nationellt. En av anledningarna är bland annat ett ärende där en fängelsedömd tvingats vänta två månader på sin placering på Kumlaanstalten på grund av platsbrist.

I avvaktan på att en plats skulle bli ledig på Kumlaanstalten fick den fängelsedömde istället spendera två månader i häktet i Sollentuna, något som strider mot reglerna.

Max sju dagar i häkte

Som mest ska en person sitta sju dagar i häktet om det inte finns särskilda skäl. Även om sådana skäl finns får tiden inte vara längre än 30 dagar. Några undantag från den sista tidsfristen finns inte.

Eftersom mannen inte kunde placeras på fängelset kunde han inte heller delta i vare sig utbildning eller programverksamhet något som Kriminalvården nu kritiseras för.

Mer omfattande granskning kommer

Men JO konstaterar att problemet är större än i det enskilda fallet och skriver i sitt beslut: ”Med anledning av vad som har kommit fram avser jag att genomföra en närmare granskning av denna fråga inklusive omfattningen av problemen samt utredning av angränsande förhållanden i ett särskilt initiativärende.”

Regeringen är informerad om beslutet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer