Foto: Johan Pisoni/SVT

Plutopassage uppmärksammas

Uppdaterad
Publicerad

Idag passerar rymdsonden ”New Horizons” dvärgplaneten Pluto. Örebro Astronomi firar händelsen med en direktsänd webbsändning.

Ett tips inkom förra veckan till redaktionen från Kjell Olausson, ordförande i Örebro Astronomi:

– Jag har ett tips om en mycket icke lokal nyhetshändelse.

Det får väl sägas ligga någon slags sanning i det uttalandet. För det som händer idag vid 14-tiden sker ungefär 4,8 miljarder kilometer från jorden. Rymdsonden ”New Horizons” som skickades upp den 19 januari 2006 med planeten Pluto som mål passerar dvärgplaneten Pluto. Den omdefinierades nämligen i augusti samma år till just dvärgplanet.

För en astronomiintresserad är detta en stor händelse.

– Vi tycker det är en händelse som är värd att fira, säger Kjell Olausson.

Det gör man genom föreningen Örebro Astronomis första webbsändning – från Kjells villaveranda.

– Vi kommer att göra en webbsändning via vår sida på Facebook. Vi kommer att sitta några intresserade och uppmärksamma passagen och visa animationer. Det har tagit nio och ett halvt år att komma dit och bilderna kommer att bli något annat än de vi sett tidigare. Vi kommer att komma nära denna isiga himlakropp och kanske vi får se fler månar än de fem vi redan känner till, säger en behärskat exalterad Kjell Olausson.

Själva bilderna får man dock vänta på. Det tar fyra och en halv timme för bilderna nå till oss på jorden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer