Polisen som nu anmäls skriver bland annat i sitt inlägg att han varje vecka tänker redogöra för sitt arbete som utredare och förundersökningsledare. Foto: TT /SVT

Polis anmäld för inlägg på sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

En polis med en hög befattning som öppet berättat om sin frustration över sitt arbete och svensk invandringspolitik på sociala medier har polisanmälts. I ett inlägg har misstänkta personer hängts ut med förnamn.

Mannen har i en text på sitt personliga konto på sociala medier, som publicerades i fredags kväll, pekat ut grupper i samhället som överrepresenterade inom den brottskategori han utreder. Det skriver tidningen Nerikes Allehanda idag.

I inlägget skriver han bland annat:

”Jag är så jävla trött. Det jag kommer att skriva här nedan, är inte politiskt korrekt. Men det skiter jag i. Det jag kommer att torgföra till er alla skattebetalare är förbjudet att torgföra för oss statligt anställda. Det renderar i utebliven karriär och utebliven individuell lön. Även fast det är sant. Jag skiter i allt detta, ska snart ändå gå i pension efter 47 år i denna verksamhet. Jag kommer nu och varje vecka framgent att redogöra i detalj för vad som sysselsätter Mig som utredare/förundersökningsledare”

Han fortsätter sedan med att redogöra för namn på ett antal misstänkta brottslingar. Han menar att det är individer med utländska namn som klart sticker ut. Han anklagar även flera av de som utreds för brott att ljuga om sitt ursprung.

Inte rasist

Polismannen påpekar också att han inte gör detta på grund av rasistiska åsikter, utan vill peka på ett större samhällsproblem.

Han har även under lördagen publicerat ytterligare ett inlägg där han åter trycker på att han inte är rasist.

Mannens agerande har nu anmälts av den lokala polisledningen.

– Polismannen är nu anmäld internt till särskilda enheten för prövning. De skall göra en bedömning om något är fel och om han brutit mot lagen samt om det är förenligt med hans tjänsteutövning. Särskilda enheten kommer i så fall lämna detta vidare till särskilda åklagarmyndigheten, säger Anders Sjöberg som är kommunikatör vid polisen i Örebro.

Kommer det vidtas några disciplinåtgärder mot mannen?

– Det är en ledningsfråga. Vi har möjligheten att göra det, men det är upp till ledningen att bestämma, säger Sjöberg.

Oklart om saken utreds vidare

Alla brottsmisstankar mot poliser utreds av särskilda åklagarkammaren. Men åklagarmyndigheten kan än inte bekräfta att en anmälan kommit in.

– Ärenden mot poliser och andra befattningshavare utreds av den särskilda åklagarkammaren. Men om vi har fått in en anmälan eller om det här ärendet kommer att utredas kan jag inte bekräfta idag, säger Annika Collin på åklagarkammarens presstjänst.

Flera tusen personer har reagerat på inlägget i sociala medier.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Polis anmäls efter inlägg i sociala medier

Mer i ämnet