Mats Öhman, presstalesman på polisregion Bergslagen konstaterar att det varje dag kommer in larm med anknytning till psykisk ohälsa. Foto: SVT / Martina Holmberg/TT

Polisen: ”Allmänheten har ingen aning om hur stora resurser vi lägger på ärenden som rör psykisk ohälsa”

Uppdaterad
Publicerad

Deprimerade som försvinner, människor som försöker ta sitt liv, brott med psykisk ohälsa i botten – allt mer av polisens tid går till att hantera ärenden som på ett eller annat sätt är knutet till psykisk ohälsa.

– Vi kan ha tio fall på en natt i polisregion Bergslagen, säger Mats Öhman som är presstalesman.

Han är lätt uppgiven när han beskriver situationen.

-  Allmänheten har ingen aning om hur stora resurser vi lägger på ärenden som rör psykisk ohälsa, säger Mats Öhman. Det går inte en dag utan att vi får in något ärende i polisregion Bergslagen. Vi kan ha tio på en enda natt!

Psykisk ohälsa – Örebro

Många gånger handlar det om rent livräddande åtgärder.

– Det kan handla om människor som är i färd att ta sitt liv. Eller som har försvunnit efter att de har lämnat ett brev hemma. Sådant måste ju gå före allt.

”Oerhört mycket arbetstid”

Men det kostar också stora resurser. En försvunnen person kan innebära att tio poliser är ute och letar.

– Tar det ett dygn handlar det om 30 personer som löser av varandra, är vi ute i två dygn blir det 60 pass. Det är oerhört mycket arbetstid som skulle kunna läggas på annat.

Vid andra händelser kan utredningsarbetet uppta flera personers arbetstid.

– Samtidigt får polisen kritik för att vi inte hinner med andra utredningar, säger Mats Öhman. Det skulle frigöras så mycket resurser om vi inte skulle behöva hantera alla fall som bottnar i psykisk ohälsa.

Stort samhällsproblem

Någon lösning har han inte mer än att polisen inte ensam kan mota utvecklingen.

– Det här är ett stort samhällsproblem idag, och vad det beror på är jag inte människa att bedöma. Helst skulle man ju vilja att folk bara fick må bra, tänker han. Men det är ju en mycket större fråga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Psykisk ohälsa – Örebro

Mer i ämnet