– Vi ser vissa samband mellan bråket och drunkningsolyckan nu i helgen, konstaterar Andreas Pettersson på polisen. Foto: Mikael Åberg / SVT

Polisen bekräftar: Drunkningsolyckan och skolbråket i Degerfors hänger samman

Uppdaterad
Publicerad

Det handlar om rykten, grupperingar och intriger. Polisen lägger stora resurser på att gå till botten med vad som ledde fram till de våldsamma sammandrabbningarna på Stora Vallaskolan under måndagen.

– Vi ser vissa samband mellan bråket och drunkningsolyckan nu i helgen, konstaterar Andreas Pettersson på polisen.

I helgen avled en pojke i övre tonåren i samband med en drunkningsolycka vid Degernäs camping i Degerfors.

Efter händelsen skrev många av stadens unga invånare om händelsen på sociala medier, något som resulterade i en våldsam konflikt på Stora Vallaskolan några dagar senare.

– Vi vet att den omkomne har vänner som anser att det finns personer som uttryckt sig respektlöst om det som inträffat, säger Anders Pettersson som är gruppchef för polisens ingripande verksamhet i Degerfors.

Vännerna beskylldes

Enligt uppgifter till SVT Nyheter ska en elev på skolan ha uttryckt att den avlidnes vänner på olycksplatsen inte gjort tillräckligt för att försöka rädda den unga mannen, en förklaring även polisen tagit del av.

– Det är en av uppgifterna vi fått. Men det finns många bakomliggande konflikter, säger han.

Grupperingar växte fram

Bråket på skolan krävde stora polisiära resurser. Det hela började med en konflikt mellan två personer i en av skolans korridorer. Men på kort tid anslöt sig fler elever till vardera person och två grupperingar började ta form.

– Det finns otroligt mycket känslor i det här. Många backade upp sina kompisar och det blev allt fler inblandade, säger han.

Fler rykten spreds

Efter att polisen till sist avstyrt bråket fattade skolans rektor beslut om att skolan skulle stängas i två dagar framåt, och öppna först efter nationaldagen.

Men trots den drastiska åtgärden avtog inte oroligheterna mellan grupperingarna i Degerfors.

– Vi ser att man efter bråket har fortsatt att elda på genom att sprida mer rykten och information på sociala medier.

Ny våldsam konflikt

Under natten till tisdagen blossade en ny våldsam konflikt upp i Degerfors. Två personer misshandlades på Medborgargatan i stan, och polisen tror att händelsen har ett samband med skolbråket.

En man i 35-årsåldern misstänks för brotten, men vilken koppling han har till eleverna och händelsen i övrigt vill polisen inte kommentera.

– Jag kommer inte gå in på vare sig koppling eller motiv i det här läget. Vi behöver vidta fler utredningsåtgärder först.

Poliser sätts in på skolan

På torsdag ska skolverksamheten på Stora Vallaskolan återgå till det normala, med undantag för att polisen kommer patrullera skolans korridorer under en tid. Det kan dessutom bli aktuellt med väktare om rektorn anser att ett sådant behov finns.

– Vi ska se till att alla elever känner sig trygga och att de har någon att samtala med. Vi samarbetar både med Degerfors kommun och föräldrar på stan, säger Andreas Pettersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.