Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mattias Forssten berättar att nya aktörer försöker ta sig fram på Örebros narkotikamarknad. Foto: Samuel Boström/SVT

Polisen: Nya aktörer vill ta plats på narkotikamarknaden i Örebro

Publicerad

Efter att polisen under året tagit sig in i krypterade appar sitter flera kriminella aktörer i Örebro frihetsberövade. Men det gör att nya aktörer just nu kämpar för att fylla detta tomrum på narkotikamarknaden.

I en rapport från Brå redovisas antalet platser i landet där det förekommer ”öppen narkotikaförsäljning i problemområden”. I Örebro län finns, enligt rapporten, 11 platser där synlig och varaktig försäljning förekommer. Det placerar Örebro län på en sjätteplats på listan över antalet platser med öppen narkotikaförsäljning i landets län.

Enligt Mattias Forssten, lokalpolisområdeschef i Örebro och Lekeberg, finns majoriteten av länets platser i Örebro, men även i andra kommuner där det finns missbruksproblem som skapar en marknad.

Kriminella territorium

Exakt var platserna finns vill Mattias Forssten inte berätta, men han ger ett typiskt exempel.

– Det är en stadsdelsmiljö i Örebro där man har en centrumkärna. Där uppehåller sig ett antal unga män som rör sig i miljön och kontrollerar omgivningarna.

Trots att narkotikaförsäljningen digitaliserats så finns fortfarande synen på vissa områden som territorium bland kriminella.

– Man vill ha kontroll över sitt territorium där man anser att andra, och ibland även polisen, inte har något att göra.

Krypterade appar

Eftersom polisen under året lyckats ta sig igenom krypterade appar som används av kriminella sitter just nu högt uppsatta personer inom den undre världen i bland annat Örebro frihetsberövade.

Enligt Mattias Forssten har det skapat ett vakuum på marknaden just nu, där nya aktörer försöker ta sig fram. Hör honom berätta i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer