Polishuset i Örebro Foto: Daniel Gustafsson/Svt

Polisen gjorde riktad insats en månad före Vivallamorden

Publicerad

Polisen i Örebro hade redan i våras fått uppgifter om att nya våldsbrott kunde ske bland de kriminella grupperna som är inblandade i de två morden i Vivalla som skedde i somras. Det berättar P4 Örebro.

– Vi kunde konstatera att det var vissa spänningar bland kriminella som vi hade ute i stadsdelenarna, säger Tobias Löfström, inspektör och gruppchef för polisen i Vivalla.

Det rörde kriminella som sedan tidigare haft en konflikt relaterad till narkotikahandel. Under våren noterade polisen att vissa personer bar skyddsvästar, och polisen fick därför känslan av att något var på gång att hända.

– Därtill hade vi information om att det fanns ganska mycket vapen i omlopp, säger Tobias Löfström.

Riktad insats i området

Med anledning av det fattade lokalpolisområde Örebro beslut om att genomföra en kortare insats på sex veckor, fram till den sista maj i år. Polisen beslagtog sex vapen från medlemmar från de kriminella gängen, enligt P4 Örebro.

– Var tredje arbetspass tog vi vapen i beslag, säger Tobias Löfström. Dessutom gjordes flera beslag av ammunition och narkotika.

I samband med insatsen greps en 32-årig man misstänkt för grovt vapenbrott, men han släpptes senare. I dag är han enligt radiokanalen misstänkt för inblandning i Vivallamorden den 3 juli, där två gängmedlemmar mördades.

”Arbetet fortgår hela tiden”

Huruvida polisen hade kunnat förhindra händelserna den 3 juli har Tobias Löfström svårt att uttala sig om.

– Det blir spekulativt. Vi fortsätter att jobba konstant mot den här typen av individer och har andra verksamheter som pågår också. Det är inte så att vi bara lägger av, det här arbetet fortgår hela tiden. Men under den här perioden hade vi en riktad insats, i bland annat Vivalla, säger Tobias Löfström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.