Foto: SVT

Polisen: ”Han ligger bakom 30-tal bränder”

Uppdaterad
Publicerad

En notorisk bilbrännare som gäckat polisen under flera år häktades under helgen misstänkt för ännu en anlagd brand i Örebro. Men trots att mannen misstänks för ett 30-tal anlagda bilbränder har polisen svårt att sätta fast honom.

– Problemet är att vi måste ta honom på bar gärning, säger polisutredaren Håkan Östman.

Polisen grep i torsdags en 28-årig man på bar gärning när han tände eld på en bil på väster i Örebro. Mannen är välkänd av polisen och misstänks ligga bakom en lång rad av bilbränder i Örebro.

– Det här är en kille som har gäckat oss en längre tid och han har varit några år i stan, säger Håkan Östman.

TV: Se inslaget om bilbränderna

Mannen dömdes förra sommaren till sex månaders fängelse för bland annat försök till grov skadegörelse genom brand. Då hade han försökt tända eld på några bilar. Samtidigt vet polisen att han ligger bakom ett 30-tal bränder i Örebro bara de senaste åren.

– Han har en speciell metod som bara han använder så vi vet när han har varit i farten, säger Håkan Östman som är utredare på polisen.

Märkte minskning

Under tiden som den 28-årige mannen var inlåst sjönk antalet bilbränder i Örebro. Men kort efter att han släppts så började det brinna på nytt.

– Vi har märkt att antalet bränder minskat när han har varit borta, säger Håkan Östman.

Polisen har flera gånger haft spaning på mannen för att kunna ta honom på bar gärning. Något som i torsdags gav utdelning.

LÄS MER: Nio bilbränder i Örebro

Häktades under helgen

Den misstänkte mannen häktades under söndagen misstänkt för grov skadegörelse genom bilbrand. En bil förstördes men branden riskerade att sprida sig till ytterligare två bilar. I förhör säger han att alla gånger som han har gjort något dumt så har han varit full.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.