Foto: TT /SVT

Efter inlägg i sociala medier – polisen misstänks för hets mot folkgrupp

Uppdaterad
Publicerad

Den polis som publicerat ett inlägg på Facebook där han pekar ut invandrare som kriminella misstänks för hets mot folkgrupp. Det framgår av den anmälan som polisledningen gjort.

Polismannens inlägg i sociala medier där invandrare pekas ut som brottslingar har fått stor uppmärksamhet de senaste dagarna.

Inlägget har anmälts av polisledningen och enligt avdelningen för interna utredningar är brottsrubriceringen hets mot folkgrupp.

Under tiden kommer polisen inte att stängas av.

– Han jobbar kvar tills internutredningen kommit fram till om det handlar om brott eller tjänstefel, säger Anders Sjöberg, kommunikatör vid polisen i Örebro.

Vid misstanke om brott ska anmälan göras ”skyndsamt” enligt polisen.

– Anmälan ska prövas sen får vi se vad den kommer fram till och om vi ska vidta någon arbetsrättslig prövning, säger Olov Augrell som är HR-chef för polisen i region Bergslagen.

Förundersökning inledd

– Det är ett brott i brottsbalken och jag har beslutat att inleda förundersökning för det brottet, säger Maria Sterup, som är chefsåklagare vid särskilda åklagarkammaren i Malmö och leder förundersökningen, till P4 Örebro.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.