Från vänster står kuratorerna Abbe och Salli. För närvarande har fältgruppen i Örebro ett tillfälligt beslut att inte åka ut till Västhaga, på grund av den hotfulla situation som uppstått. Foto: Julia Olsson/SVT

Fältgruppen om situationen i Västhaga: ”Jobbas febrilt med frågan”

Uppdaterad
Publicerad

Ungdomssamlingarna på Mcdonalds-parkeringen i Västhaga har sedan länge varit ett problem. Polis och socialtjänst har tidigare larmat om berusade barn- och ungdomar, bråk och en allmän otrygg stämning. Men under de senaste veckorna har situationen förvärrats.

– Vi kan se en skillnad i att man nu börjat rikta sin upprördhet mot samhällsrepresentanter, som hindras att utföra sitt arbete, säger Abbe Abid, kurator på Fältgruppen.

Örebros fältgrupp har för närvarande ett tillfälligt beslut att inte åka ut till Västhagas parkering, på grund av den hotfulla stämning som varit gentemot dem på platsen.

Föregående helg befann sig däremot flertal polispatruller på plats i Västhaga. En polispatrull fick en banger kastad mot sig och en polis fick därefter uppsöka vård.

– Där går gränsen på alla sätt. I den här kontexten med så pass unga individer är det så pass olämpligt beteende över huvudtaget, för mig är det helt osannolikt att det förekommer, säger Fredrik Bäcker, biträdande lokalpolisområdeschef för polisregionen Bergslagen, om situationen.

Oro för minderåriga

Enligt socialtjänsten är det främst barn- och ungdomar med EPA-traktorer som vanligtvis befinner sig på platsen under helger och kvällar, men även äldre personer söker sig dit.

– Det har funnits situationer där tjejer i 12-årsåldern sätter sig i en bil med en 18-åring och försvinner. I dessa situationer kan vi bli helt handfallna då vi försöker eftersöka personen men inte vet hur vi ska få tag i henne eller hennes föräldrar, det finns en stor oro, säger Abbe Abid.

Arbete framöver

Riktade brev till ägare av EPA-traktorer, informationsarbete på skolor och föräldrarmöten är några av de insatsen som genomförts. Framöver framhåller både fältarbetarna och polisen föräldraransvaret och samverkan mellan de olika samhällsaktörerna, för att se resultat.

– Polisen har andra befogenheter än vad vi har på platsen, om personer inte vill samarbeta blir vi handfallna. Vi kan däremot följa upp med ungdomarna långsiktigt och finnas där som stöd, säger Abbe Abid.

I klippet får du höra mer om hur polis och fältarbetarna vill arbeta framöver

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.