Visa alla (2)

Polisen: ”Se upp för ficktjuvar på Hindersmässan”

Publicerad

Nu när Hindersmässan pågår i Örebro går polisen ut med en varning om att risken för fickstölder ökar.
– Tillfället gör tjuven, säger polisen Kenneth Johannesson.

Hindermässan har startat och än så länge har det inte kommit in några anmälningar om fickstölder. Men för att vara brottsförebyggande går polisen ut med råd som ska minska risken att råka ut för en stöld.

– Ha gärna dina värdeföremål under konstant uppsikt, säger Johannesson.

Använder manöver

Bland de saker som polisen tipsar om är att ha plånbok och mobiltelefon i innerfickan istället för i bakfickan. Det är också vanligt att ficktjuvar använder avledande manövrar för att lura sina offer, till exempel att erbjuda hjälp eller spilla något, medan en medhjälpare begår fickstölden.

– Det har varit någon stöld, en knalle blev av med sin dagskassa under onsdagen. Än mer lär hända när lönen dyker upp den 25, säger Kenneth Johannesson.

Polisen råd

Visa
  • Håll din väska framför kroppen och lägg inte värdesaker i ytterfacken.
  • Lägg inga värdesaker i barnvagnen, om du har med en sådan.
  • Om du är på restaurang eller café, häng inte din jacka med värdesaker i eller din väska på stolen. Ställ hellre väskan på golvet mellan dina ben.
  • Stoppa plånboken och mobiltelefonen i innerfickan, inte i bakfickan.
  • Förvara inte mer pengar och kort i plånboken än vad du behöver.
  • Undvik att förvara plånbok, nycklar, legitimation och kontokort på samma ställe. Om du har allt i en väska och den blir stulen innebär det ofta stora problem och kostnader.
  • Se upp för avledande manöver
  • Ha extra uppsikt över dina saker om en okänd person försöker distrahera eller hjälpa dig. Många fick- och bagagetjuvar använder sig av en avledande manöver, som att spilla något på dig, medan en medhjälpare passar på att ta din plånbok eller väska.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer