Polisen tror att många undviker att anmäla om de blivit rånade och att mörkertalet bland ungdomsrån är stort. Bilden är arrangerad. Foto: SVT

Polisen: Stort mörkertal bland ungdomsrån

Publicerad

När ungdomspoliserna i Örebro gör tillslag hos misstänkta rånare hittar de ofta stöldgods som inte är anmält stulet. Det här gör att de misstänker att rån mot ungdomar är vanligare än det ser ut i antalet anmälningar.

Enligt polisen har det skett flera ungdomsrån i Örebro den senaste tiden. Men man misstänker att det också finns ett stort mörkertal, det skriver polisen i Örebro län på Facebook.

– När vi gör beslag hos misstänkta rånare visar det sig att allt som man hittar inte är anmält som stöldgods. Därför tror man att personer som blivit utsatta inte har anmält det till oss, säger polisens presstalesperson, Stefan Dangardt.

Polisen skriver att ungdomar oftast rånas på hörlurar, kläder och smycken.

Därför uppmanar polisen nu ungdomar och föräldrar att anmäla om man blivit rånad.

– Man ska beskriva vad man blivit av med, det ökar våra möjligheter att identifiera personer men också möjligheten att få tillbaka det man blivit rånad på, säger Stefan Dangardt.

Om det inte är anmält – hur vet ni att det är stulet?

– Vi hittar det ofta under omständigheter som gör att vi misstänker att det är stulet. Är det inte stulet lämnas det så klart tillbaka. Men när vi misstänker att det är stulet tror vi det på goda grunder. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer