Unga kvinnor är i mycket högre utsträckning än unga män rädda för att utsättas för brott. Det visar den senaste Nationella trygghetsundersökningen. Foto: Fredrik Persson/TT

Polisen: ”Tycker inte man ska vara rädd”

Uppdaterad
Publicerad

Hur trygga människor känner sig har inte något direkt samband med hur stor den faktiska risken är att utsättas för brott. Med det perspektivet är många helt enkelt otrygga i onödan, menar polisen.

– Men är man orolig så är man ju det, det kan finnas många faktorer som påverkar, säger Maria Söderström på Brottsförebyggande rådet, Brå.

Att jämföra antalet anmälda brott och den nationella trygghetsundersökningen som Brå presenterade i måndags är svårt.

– Otrygghet är mer en känsla man har, den kan dels vara kopplad till utsatthet, men kan bero på en mängd andra orsaker. Anmälningsstatistiken säger mer om polisens inflöde av ärenden snarare än om den faktiska brottsligheten, säger Maria Söderström, som jobbat med den nationella trygghetsundersökningen på Brå.

Trygg i sin egen stad ? – Örebro

Polisen: ”Folk är otrygga i onödan”

Folk baserar sin uppfattning i stor utsträckning på vad man tar del av i media, där skildras mycket brott och elände, tror Stefan Dangardt, som är polisens presstalesperson i region Bergslagen.

– Samma händelse skildras flera gånger i media, dels när det händer, när åklagaren väcker åtal och rättegången. Människor känner sig otrygga i onödan, det är min uppfattning.

Stefan Dangardt är polisens presstalesperson i region Bergslagen. Foto: SVT/Arkivbild

Många faktorer kan påverka

Han menar att det historiskt varit så att äldre kvinnor varit de som känt sig mest otrygga.

– Samtidigt angrips de ytterst sällan utomhus. De som är minst otrygga är unga män och det är de som oftast blir utsatta.

Maria Söderström på Brå kan inte ge något svar på om man behöver känna sig otrygg eller inte idag. Känner man sig orolig så är man orolig, säger hon, och det kan finnas många faktorer som påverkar det.

Stefan Dangardt menar att kommunerna har den största förebyggande potentialen, bland annat genom att klippa ned buskage och lysa upp gator.

– Jag tycker inte man ska vara rädd. Sedan ska man förstås tänka på hur man beter sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trygg i sin egen stad ? – Örebro

Mer i ämnet