Tomas Johansson kommer att leda polisutredningen i Kevinfallet. Foto: SVT

Örebropolisen om Kevin-fallet: dokument och bevis har kastats

Den återupptagna utredningen av 4-årige Kevins död kommer att ledas av Örebropolisen Tomas Johansson. Den kanske största utmaningen som väntar enligt honom är att delar av utredningen har kastats.

Det har gått snart 19 år sedan den då fyraårige Kevin hittades död utanför Arvika. Efter att utredningen granskats av bland annat SVT:s Dokument inifrån har förundersökningen återupptagits. Den polisiära delen kommer att ledas av Tomas Johansson som är chef över den regionala utredningsenheten.

– Det är ett intressant uppdrag men hedersuppdrag vill jag nog inte kalla det. Någon ska göra jobbet och i det här fallet blev det jag, säger han.

LÄS MER: Mordet på Kevin – detta har hänt

Inte jäv

Till sin hjälp har han satt ihop en utredningsgrupp från olika delar av polisen. Men för att undvika misstankar om jäv kommer inga poliser från Värmland att delta i utredningsarbetet.

– Polisen i Värmland hålls utanför och bedömningen är att det inte är en jävsituation.

Utredningen har gallrats

Totalt omfattar utredningen 6.000 sidor. Men då utredningen betraktats som uppklarad och att det gått så lång tid har delar av utredningsmaterialet gallrats bort.

– En del dokument och kanske till och med beslag kan ha gallrats bort, säger Tomas Johansson.

Nya förhör kommer att hållas med inblandade personer men även här kan tiden ha haft sin gång som kommer att skapa problem för utredarna.

– Problemet är att det är 18-19 år gammalt och minnesbilder kan ha förändrats och delar av utredningen kan ha gallrats bort.

De två pojkarna från Arvika var bara 5 och 7 år gamla då de misstänktes och pekades ut som mördare. Foto: SVT

”Går in förutsättningslöst”

De två unga bröder som då var 5 och 7 år gamla misstänktes och pekades ut som mördare.

– Vi får gå in förutsättningslöst, du kallar det ett mord, men är det ett mord? Det kanske det är, eller så är det ett vållande till annans död. Vi ska nu sätta oss in i vad vi har och det är ett omfattande material på 6.000 sidor.

Har ni grepp om hur många personer som kan vara misstänkta?

– Nej, men vi har ju något att utgå ifrån. Vi har de två bröderna. Vad är det som talar emot dem och givetvis vad som talar för dem. Det måste vi gå till botten med nu 18 år senare.

Vad tänkte du när du fick uppdraget?

– Det enda jag känner är att vi som ingår i det här nu håller huvudet kallt och inte går med i det massmediala drevet. Vi måste gå in i det med ett öppet sinne och vara så objektiva som möjligt.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet Kevin

Mer i ämnet