Martha Wicklund (V) och Anders Åhrlin (M) är båda kritiska till att jämföra barns lekljud med industribuller. Foto: Martin Wik /SVT

Politiker i Örebro rasar över beslutet: ”Det går inte att jämföra”

Publicerad

I mark- och miljödomstolen ansåg man att industribuller och ljud från barns lek på en idrottsplats kan jämföras. Nu är saken uppe för beslut i högsta instansen, mark- och miljööverdomstolen. Men innan dom faller där går flera politiker i Örebro ut med skarp kritik mot jämförelsen mellan barns lekljud och industribuller.

– Regeringen behöver se över lagstiftningen. Det här är ett samhälle som jag inte vill att vi går mot, dundrar Vänsterpartiets kommunalråd Martha Wicklund.

I klippet: Politikerna Anders Åhrlin (M) och Martha Wicklund (V) berättar vad de tänker om saken och vad det hela skulle kunna få för konsekvenser för Örebro.

Ärendet med industribuller kontra barns lekljud förklaras närmre här:

Så har andra Örebro-politiker kommenterat saken

Katarina Folkeson (MP), kommunalråd:

”Miljöpartiet i Örebro tycker att det ska vara enkelt för barn att idrotta nära hemmet och att det således bör vara så få regler och hinder som möjligt.”

Karolina Wallström (L), kommunalråd:

”I Örebro vill jag att det ska råda jämlikhet och rättvisa för alla. Det finns regler och nivåer som ska hjälpa till att nå detta oavsett vad tex oljudet kommer ifrån. Är det högt störande ljud måste nivåer mätas och insatser måste göras för att åtgärda problemen. Måste säga att jag inte riktigt förstår orsaken till problemen. Höga oljud måste åtgärdas för att fler ska kunna bo, arbeta och vistas tillsammans i tätbebyggt miljö.”

Övriga politiker som ombetts, via mejl, att kommentera ärendet men inte svarat: Kenneth Handberg (S), Ullis Sandberg (S), John Johansson (S), Jimmy Nordengren (C), Lennart Bondeson (KD), Marlene Jörhag (KD), Maria Haglund (M), Helena Ståhl (SD) och Markus Allard (ÖrP).

Riktvärden för industribuller

Naturvårdsverket riktvärde vad gäller så kallat industribuller är 45 dbA på kvällar och helger och 50 dbA dagtid. Det var alltså den förra nivån ljudet från Boovallen översteg vid de två mätningarna som gjorde 2013 respektive 2014.

Exempel på ljudnivåer

Vindprassel: ca 35 dbA

Normalt samtal: ca 60 dbA

Tåg: ca 85 dbA

Disco: ca 105 dbA

Källa: Trafikverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.