Många unga spelade handboll med lokala politiker. Foto: svt

Politiker spelar handboll för integration

Publicerad

Med hopp om att skapa bättre förutsättningar för ungdomar i Vivalla och Brickebacken lanserade flera lokala aktörer ett handbollsprojekt förra året. Hittills har sammanlagt 60 barn deltagit. För att fira möter de nu Örebropolitiker i en match.

– Att lagidrotta tillsammans är ett av många bra sätt att förbättra integrationen. Det gäller att kunna samarbeta och lära sig förstå varandra om ett lag ska ha framgång, säger kommulrådet Karolina Wallström (L).

Tillsammans med Anders Åhrlin (M), Katarina Bååt (MP) och Cecilia Lönn Elgstrand (V) möter de under måndagen ett gäng handbollsspelande barn på Vivalla skola.

– Det var självklart att säga ja och vara med och spela i ”politikerlaget” då vi ska möta barnen i några matcher för att väcka uppmärksamhet för projektet, säger kommunalråd Karolina Wallström.

Större gemenskap

Handboll för Hjärta och Gemenskap är ett integrationsprojekt som är framtaget och drivs av Örebro SK Handboll Herr med stöd av Allmänna arvsfonden, Svenska Handbollsförbundet, Örebro kommun, Fritidsförvaltningen, Örebro läns idrottsförbund, ÖBO, Länsförsäkringar Bergslagen. Samarbetspartner är även  Röda Korsets ungdomsförbund, Vivalla fritidsgård och Föreningen Trädet i Brickebacken.

Projektet drog igång i fjol och visionen är att skapa bättre förutsättningar för ungdomar i Vivalla och Brickebacken att utöva idrott. Dessutom ska det skapa en större gemenskap i Örebro med handbollen som gemensam nämnare.

Flera målsättningar

– Det är fantastiskt roligt att det gick att starta upp detta projekt. Det är många som är med och bidrar och ser till att projektet lyckas. Nu gör vi lite jippogrejer för att ytterligare få uppmärksamhet, säger Jerker Lindgren Ordförande i ÖSK Handboll Herr samt initiativtagare till Handboll för Hjärta och Gemenskap.

Fram till 2019 är målet att minst 40 barn, varav 20 från varje stadsdel, ska sysselsätta sig med handboll. Det ska också engagera fler föräldrar i föreningslivet, leda till att minst en ny ledare rekryteras och att sporten sprids till fler geografiska platser i kommunen.

Spelade handboll som ung

– Kul att flera politiker vågar ställa upp. Samtliga är ju idrottsintresserade och jag vet att Cecilia har spelat handboll i sin ungdom. Men jag tror på att de unga ändå vinner, säger Jerker Lindgren.

Hittills har projektet engagerat mellan 55 och 60 barn i Vivalla och Brickebacken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer