Visa alla (3)

Politikerna vill behålla servicelinjerna

Publicerad

Kommunledningen i både Askersund och Hallsberg vill ha kvar sina servicelinjer.
Politikerna har i ett brev till regionens samhällsbyggnadsnämnd framfört sina önskemål.
– Det här är en linje som är viktig för de äldre, säger Magnus Andersson (S) i Hallsberg.

Linje 709 går mellan Hallsberg till Universitetssjukhuset i Örebro, linje 708 mellan Askersund och USÖ. Den 30 juni kommer servicelinjerna upphöra.

Enligt en skrivelse från kommunstyrelseförvaltningen i Hallsberg, undertecknad av både kommunstyrelsens ordförande och oppositionsrådet, lyfts det fram att linjen många gånger varit det enda alternativet för äldre och andra vårdbehövande att ta sig till Universitetssjukhuset i Örebro.

Vill ha dialog

De vill därför ha en fortsatt dialog kring möjligheterna att behålla busslinjen.

– Vi vet ju att regionen i det här fallet har tagit beslut om besparingar och att dra ner på linje 708 och 709. Med anledning av att Askersund lyfter det här tar vi också upp frågan och ställer oss bakom, säger Magnus Andersson, kommunstyrelsens ordförande i Hallsberg.

Ökade kostnader för färdtjänst

Om busslinjen tas bort, befarar de även att kostnaderna för färdtjänst, som redan ökat från 2,2 till 3,3 miljoner kronor de senaste fem åren, kommer öka markant och drabba kommunens övriga verksamheter.

– Lägger man ner den här kan man tänka sig att fler behöver färdtjänst, men sen är det också en bedömningsfråga.

Tidigare har även Askersunds kommun påpekat för regionen att servicen för kommunens invånare kommer bli sämre för de som inte har färdtjänst, om linje 708 läggs ned.

– Vi har väldigt många äldre i Askersunds kommun, den här linjen ha varit väldigt bra när de ska ta sig till vården i Örebro.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer