Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Politiska majoritetssamarbetet spricker i Hällefors Foto: Peter Comstedt/SVT

Politiska majoritetssamarbetet spricker i Hällefors

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen meddelade Vänsterpartiet i Hällefors att de bryter samarbetet med Socialdemokraterna. Därmed spricker den politiska majoriteten som styr kommunen, det var Nerikes Allehanda först med att rapportera om.

Vänsterpartiet i Hällefors säger att skälet för att avbryta samarbetet beror att Socialdemokraterna valt att söka stöd hos andra partier för att få igenom beslut rörande en ny fastighetsorganisation i kommunen.

– Vi upplever att de går bakom ryggen för oss för att få igenom olika beslut när de tycker att vi inte samarbetar tillräckligt bra, säger ordföranden Katja Ollila (V).

Nöjda med politiska beslut

Partiet uppger att de är nöjda med de stora beslut de medverkat i så som den nya simhallen, en ny förskola och ett nytt omsorgsboende. Men beslutet om ny fastighetsorganisation är en viktig fråga för partiet och bygger på att förtroendet och samarbetet fungerar fullt ut. Något de menar har nått vägs ände.

– Nu fortsätter vi på varsitt håll och jag tänker att de frågor vi är överens om, där fortsätter vi att stötta Socialdemokraterna. I frågor där vi inte är överens går vi i klar oppostition, säger Ollila. 

”Ett oroligt läge”

Socialdemokraterna säger till SVT att de är tagna på sängen över Vänsterpartiets agerande.

– Jag har inte pratat med dom och de har inte kontaktat oss. Jag har tagit del av detta i media vilket är konstigt. Sen är det väl ett oroligt läge i politiken överallt, så det kanske ligger i tiden att det blir ringar på vattnet att göra utspel, säger Susanne Grundström (S), gruppledare och ordförande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer