• Viktigt meddelande:

    En brand i centrala Järvsö i Ljusdals kommun orsakar kraftig rökutveckling. Alla i området uppmanas gå inomhus och stänga ventilationen. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tillträdande kommunalrådet i Örebro, Jimmy Nordengren (C), kommunalrådet Marlene Jörhag (KD) samt kommunstyrelsens ordförande Kenneth Handberg (S), kommunstyrelsens ordförande presenterade 2021 års budget i det nya Kulturkvarterets lokaler. Foto: Johannes Weckström /SVT

Fortsatt fokus på skola och omsorg i Örebros budget

Uppdaterad
Publicerad

Den skulle ha presenterats i våras. Men det hann bli höst innan den styrande politiska majoriteten i Örebro på måndagen kunde lägga fram budgetförslaget för 2021.

– Den stora pandemin påverkade möjligheterna att kunna fatta upplysta beslut, säger Kenneth Handberg (S), kommunstyrelsens ordförande.

Huvuddragen i förslaget till budget, med en beräknad omsättning på nästan 9 miljarder kronor, handlar om särskilda satsningar på utbildningsområdet och på de äldre.

Bland annat presenterade de tre partierna en satsning på 15 miljoner kronor som ska gå till ökad bemanning inom vård- och omsorgsboenden.

Ökad måluppfyllelse

Måluppfyllelsen i skolan är ett annat prioriterat område och tidiga insatser ska hjälpa eleverna, enligt barn- och utbildningsnämndens ordförande.

– Det är alltid viktigt och har varit viktigt i de tidigare budgetarna. Nu trycker vi lite extra på det och lägger in det som ett kommunfullmäktigemål. Det handlar inte bara om att uppnå kunskapskraven, utan att alla elever ska kunna förbättra sina resultat, säger Marlene Jörhag (KD).

Utgifter ska minskas

Tillträdande kommunalrådet Jimmy Nordengren (C) berättade att hållbarhetsprogrammet som klubbades av kommunfullmäktige i juni ligger fast. Däremot har en översyn gjorts av planerade investeringar som ska leda till en besparing på 40 miljoner kronor.

– Vi är i en ekonomisk situation som är rätt tuff några år framåt och då kan man inte bygga för stora saker. Då tar vi bort de investeringar som inte är nödvändiga och pausar några. Sen är det inget som säger att vi inte kan sätta igång de processerna när det ser piggare ut, säger Nordengren.

De generella effektiviseringarna går från innevarande års 276 miljoner kronor till 70 miljoner kronor i budgeten för 2021, exkluderat riktade statsbidrag till skola och äldreomsorg. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer