Populär app sprids bland barn – flera fall av ofredanden rapporterade

Uppdaterad
Publicerad

Appen Ome-TV har den senaste tiden fått mycket uppmärksamhet. Anledningen är att barn använt appen och utsatts för ofredanden.

Appen är en slags videochatt där mötet slumpas fram och du kan prata med någon som befinner sig var som helst på jorden. Enligt appens regler ska man vara minst 17 år för att få använda den, men den regeln passeras enkelt genom att klicka på godkänn.

Män som onanerar

Appen har blivit populär bland barn och unga, samtidigt har det dykt upp allt fler fall av sexuella ofredanden. Bland annat har barn fått se män som onanerar framför kameran, något som är brottsligt om inte mottagaren bett om det och vill se det.

– Det här är ofta komplexa utredningar som tar tid och mycket personalresurser. Det är svåra utredningar, så är det, säger Lottie Hedenborg, polisinspektör vid polisregion Bergslagen.

Viktigt att prata – och inte bli arg

Enligt polisen är det viktigt att man som förälder pratar med sina barn om vad som kan hända på nätet i dag och att man är tydlig med att man som barn ska säga till om det dyker upp saker som känns fel eller obehagliga.

– De känner ofta redan en skam och då ska inte vi bli arga, utan prata med barnen och hjälpa dem med det här istället, säger Lottie Hedenborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.