Stadsmissionens verksamhet Porten kan åter öppna dörrarna för socialt utsatta. Foto: SVT

Porten för hemlösa öppnar upp igen

Publicerad

Ett utökat ekonomiskt stöd som ska täcka kostnaderna för ökad lokalhyra och förstärkt personal för vintern gör att Stadsmissionens verksamhet för socialt utsatta, Porten, kan öppna upp igen.

När de nya lokala allmänna råden utfördes i Örebro län kunde inte Porten längre hålla sina lokaler öppna för målgruppen på ett smittsäkert sätt.

Verksamheten ställde då om till att dela ut mat i dörren och erbjuda en person i taget att komma in för dusch och tvätt. Men behovet att få komma under tak och få vila och värme är akut för Örebros hemlösa.

Större lokalyta

Tillsammans har Stadsmissionen och Örebro kommun identifierat ett behov av större lokalyta och personalförstärkning.

– Jag är glad att vi kunde hitta den här lösningen så snabbt och att Örebro kommun nu kan utöka sitt stöd till Stadsmissionen under en period, säger kommunalråd John Johansson (S), ordförande i Kommunstyrelsens utskott för socialt förebyggande arbete.

Stödsamtal fortsätter utomhus

Örebro kommun beviljar Stadsmissionen ett utökat verksamhetsstöd på 261 000 kronor för december i år till mars 2021. Medlen ska gå till lokalhyra av Vasakyrkans café, inklusive två personal.

Dusch och tvätt kommer fortsatt att vara i Portens befintliga verksamhetslokaler och stödsamtal kommer fortsatt att ske uppsökande utomhus.

– Det är fantastiskt att kommunen agerat så snabbt för att möta behoven hos några av stadens mest utsatta invånare, säger Fredrik Karlsson, direktor på Örebro Stadsmission.

Stadsmissionens verksamhet Porten är en daglig verksamhet för hemlösa och socialt utsatta.

Verksamheten har cirka 60 besök dagligen där de erbjuder mat, kaffe, stödsamtal och möjlighet till tvätt och dusch.

Verksamheten finansieras bland annat genom ett stöd från Örebro kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet