Mannen överklagar domen till Högsta domstolen Foto: Polisens förundersökning / TT, Bertil Ericson

Poserade med avlidna IS-krigare – nu tar Högsta domstolen upp fallet

Uppdaterad
Publicerad

Den man från Örebro län som under förra året dömdes av både tingsrätten och hovrätten till fängelse för krigsförbrytelse kommer nu få sitt fall bedömt av Högsta domstolen.

Mannen, som är i 40-årsåldern, stred på irakiska sidan mot IS under 2015. Under sin tid där fotades han tillsammans med avlidna IS-soldater – bilder som sedan spreds på sociala medier.

Både i Örebro tingsrätt och Göta hovrätt dömdes mannen för krigsförbrytelse. I tingsrätten blev domen 1 år och 3 månaders fängelse, medan hovrätten sänkte straffet till ett års fängelse.

I oktober i fjol överklagade mannen, via sin advokat, hovrättens dom och begärde att Högsta domstolen skulle pröva fallet. I mars kom HD:s beslut, där de meddalar att de kommer pröva ärendet.

Mannen har tidigare erkänt att bilderna är riktiga och att han stred på den irakiska sidan mot IS under perioden, men han har nekat till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.