Regionens miljöarbete går framåt. Foto: Michael Probst/AP Fredrik Sandberg/TT

Positiv trend för regionens miljöarbete

Uppdaterad
Publicerad

Region Örebro läns miljöarbete ger effekt, bland annat en minskad antibiotikautskrivning och ökad användning av förnybara drivmedel. Samtidigt finns många svårigheter kvar att arbeta med.

Det är Öppna jämförelser för miljöarbetet i regioner och landsting 2018, som genomförs för femte gången, som kommit fram till resultaten. De kollar på sex olika indikatorer för att se hur regionernas miljöarbete går.

Arbetet ger resultat

I Region Örebro län har man bland annat, under tidsperioden 2009-2017, tredubblat användningen av ekologiska livsmedel, ökat andelen förnybart drivmedel inom kollektivtrafiken och minskat mängden utskriven antibiotika.

– Det är roligt att konstatera att regionens strategiska hållbarhetsarbete gett ett brett resultat. Nu får vi se till att de utvecklingsprojekt vi har igång ger bäring vid nästa mätning, säger Anna Jakobsson, chef på staben för hållbar utveckling, Region Örebro län, i ett pressmeddelande.

Förbättringsområden finns

Samtidigt kvarstår flera punkter där man inom regionen inte gjort motsvarande framsteg. Både för avfallsåtervinningen och klimatpåverkan från medicinska gaser har den positiva trenden stagnerat, även om det långsiktiga trenden är positiv enligt regionen.

– Hållbarhetsarbetet är alltid en prioriterad fråga för oss i den politiska ledningen och att se hur det arbetet går framåt är glädjande. Samtidigt får vi inte glömma de utmaningar som finns och vi fortsätter utveckla en politik där hållbarhet står i centrum. Exempelvis beslutade vi på regionstyrelsen om en ny kostpolicy och en ny upphandlingspolicy, säger Andreas Svahn (S), regionstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.

Öppna jämförelser för miljöarbetet

Publiceras för femte gången och ska ge en bild av bredden och resultatet i det miljöarbete som pågår i regioner och landsting.

De sex indikatorer man tittar på är:

  • Antibiotikarecept per 1 000 invånare
  • Ekologiska livsmedel
  • Energianvändning i lokaler
  • Förnybara drivmedel i kollektivtrafiken
  • Klimatpåverkan från medicinska gaser
  • Avfallsåtervinning inklusive matavfall

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.