Lena-Marie Hagman, vice ordf Paraidrottsförbundet i Örebro län. Foto: Peter Comstedt /SVT

Positivt med bidrag för paraidrottare – men det finns en hake

Uppdaterad
Publicerad
På Parasportförbundet i Örebro ser man positivt på att det nu går att söka pengar till utrustning för parasportutövare. Men ansökningsförfarandet är förknippat med villkor, som kan betyda stora utmaningar för föreningarnas ekonomi.

Det är nu möjligt för idrottsföreningar som har utövare inom parasport att söka pengar från Riksidrottsförbundet till nödvändig utrustning. Totalt fem miljoner kronor väntar på att fördelas.

– Det ger en stor möjlighet för föreningarna att kunna söka pengar till idrotthjälpmedel för olika funktionshindrade personer, säger Lena-Marie Hagman, vice distriktsordförande i Parasportförbundet i Örebo län.

Individanpassade hjälpmedel

Den främsta fördelen med bidraget, enligt Lena-Marie, handlar om att kunna skaffa individanpassade hjälpmedel just för att kunna utföra sporten.

– Dels kan man ju köpa rullstolar för till exempel rullstolsbasket, men det ser jag inte som den största möjligheten, utan det är mer till de dyrare hjälpmedlen som man inte kan få från regionen och som är ett vanligt hjälpmedel. Till exempel elhockey eller racerunning, som är individuella hjälpmedel som man bara använder inom idrotten.

Kan bli tufft för mindre föreningar

Det finns dock en hake med bidragsmedlen, som kan innebära utmaningar för mindre föreningar.

– Nackdelen är ju att föreningarna måste lägga upp lika mycket som man får i bidrag. Det minsta man kan söka är fyrtiotusen som bidrag och då måste föreningen lägga till lika mycket själv och det är ganska mycket för en förening att lägga till, säger Lena-Marie Hagman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer