Kvinnan döms för att ha lagt upp en film med en närstående när hon dansade i underkläderna. Foto: SVT

Postade film på Facebook utan lov – får böta 12 000

Publicerad

En kvinna tog sig utan lov in på en närståendes Facebook-profil och postade en film där mobilinnehavaren, en ung kvinna, dansade i underkläder. Nu döms hon för dataintrång och förtal av Örebro tingsrätt.

Den unga kvinnan var i tonåren när brotten inträffade.  I domen framgår det att hon lämnat sin mobiltelefon hemma hos några av sina familjemedlemmar, eftersom hon blivit tillsagd att gör det.

I telefonen, som inte var låst med någon kod, fanns en film där den unga kvinnan dansade i endast underkläder, så kallad ”Twerking”. Den unga kvinnan upptäckte en morgon att filmen hade laddats upp på hennes Facebooksida. Hon gick då in och tog bort filmen.

Döms för dataintrång

Kvinnan, i 45-årsåldern, som nu dömts, har erkänt att hon gått in i mobiltelefonen och tittat på den aktuella filmen, men förnekat att hon lade upp filmen på sociala medier. De uppgifterna framstår inte som trovärdiga, enligt tingsrätten. De anser att kvinnan ska dömas för dataintrång eftersom hon aktivt gjort alla åtgärder som krävs för att dela en video på en Facebookprofil.

Förmedlar nedsättande bild

Tingsrätten anser också att kvinnan gjort sig skyldig till förtal. De menar att filmen som laddats upp förmedlar en bild som anses vara nedsättande för den unga kvinnan, och att det framstår som att hon själv är den som laddat upp filmen.

Utöver straffet 80 dagsböter för brotten dataintrång och förtal, ska kvinnan betala ett skadestånd för kränkning till tjejen på 12 000 kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer