Premiär för helt ny psykvård i länet

Publicerad

Idag öppnade den psykiatriska heldygnsvården i Karlskoga igen, sedan stängningen för två år sedan. Under våren kommer avdelningen införa en helt ny vårdform där patienter ska kunna skriva in sig själva vid behov.

– Vårdformen är för de som redan har kontakt med öppenvården. Man kan lägga in sig själv tre gånger i månaden, högst tre dygn åt gången, som en slags stressreduceringsmodell, säger Gisela Åker, enhetschef på den psykiatriska avdelningen i Karlskoga.

Gisela Åker, enhetschef på psykiatriska enheten Karlskoga lasarett Foto: Lovisa Blomberg / SVT

Först i länet

Karlskoga är först i länet med att införa den här vårdformen och den är tänkt att dyka upp på flera psykiatriska avdelningar i Sverige.  

– Man har haft det här som projekt i Skåne under två och ett halvt år och sett jättegoda resultat. Det handlar inte om att ersätta den vanliga psykiatriska sjukvården utan det här ska vara som ett behandlingskomplement.

”Kan själv ringa direkt”

Tanken är att vårdformen ska underlätta för patienterna att få stöd när de själva behöver.  

– Man behöver inte ta vägen via Universitetssjukhuset i Örebro. Man kan själv ringa direkt till avdelningen och vi ifrågasätter aldrig varför man vill bli inlagd just den här gången, säger Gisela Åker.

– Vi ska ha ett varmt och välkommande mottagande och alla patienter har sin behandlingsplan som vi använder vid den här inläggningen.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.