Förväntansfulla barn inför visningen av deras egna filmer. Foto: SVT/Peter Comstedt

Premiärvisning av Linde-barnens egna biofilmer

Uppdaterad
Publicerad

När fyra- och femåringarna i Lindesberg gick på premiärvisning av sina egna filmer var röda mattan framrullad och popcornen alldeles nypoppade. Det tyckte kommunen att barnen var värda efter höstens filminspelningar.

”Det där är min film!” utbrast en stolt Leo Storholt under filmvisningen. Han representerade Hagabackens förskola med en film om en snigel som kryper upp på ett löv.

– Det var ett jättebra löv tycker jag, och en riktigt bra film, säger Leo efter visningen.

Skapat av 500 barn

255 förskolebarn besökte visningen på tisdagen i Folkets hus, och lika många barn kommer och tittar på sina egna filmer på torsdag.

Filmerna har gjorts inom projektet Skapande förskola som kommunen fått statsbidrag för. De är filmade med en vanlig surfplatta och har gjorts med så kallad stop-motionteknik som produktionsbolaget Backa studios hjälpt barnen med.

Sammanlagt har barnen lyckats få ihop 25 minuter film. Ett av bidragen kan du se här i artikeln.

Glupska karaktärer

Bara barnens fantasi har satt gränserna för handlingen i filmerna, men temat kan sägas vara ”att äta eller ätas”. Ormar som åt upp diverse ting var ett återkommande inslag i filmerna.

På lördag visas filmerna för allmänheten på Folkets hus i Lindesberg.

Svea Karlsson från Lysmaskens förskola är på premiärvisning av filmen hon gjorde i höstas. Foto: SVT/Emilie Pless

Se barnens egna ord om filmvisningen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.