Marie-Louise Tidhammar utanför sitt hem i Gyttorp. Foto: SVT

Marie-Louise måste betala nästan 40 000 för att få fiber till huset

Uppdaterad
Publicerad

Utbyggnaden av snabba bredband i fiber på landsbygden går allt trögare. Och för de som bor i områden där fiber redan finns nergrävt, blir prislappen för att ansluta sig ofta en riktig chock.

När Marie-Louise Tidhammar flyttade in i villan i Gyttorp utanför Nora för några år sedan så saknade den fiber för bredband. Men eftersom familjen kunde använda en ADSL-uppkoppling via telefonnätet så klarade de sig ändå.

Till hösten planerar Telia att stänga ner det gamla fasta telefonnätet precis som man gjort på många andra håll i länet. Och då kommer Marie-Louise att behöva en fiberuppkoppling för att även i framtiden kunna ha snabbt bredband.

– Jag är besviken som kund till Telia och även besviken på den stora höjningen som har skett de senaste åren, säger hon.

37 900 kronor

Enligt Marie-Louise betalade grannarna omkring 8 000 kronor per hushåll när fibernätet grävdes ner för omkring tio år sedan. Men idag vill Telia ha 37 900 kronor för en enda anslutning. Att kopplingsskåpet där fiberkablarna ansluts bara ligger ett tio-tal meter från hennes hus, spelar ingen roll när priset ska bestämmas.

Starta klippet , där utvecklar Telia varför de inte vill specificera vad kunden betalar för.

Har du råkat ut för något liknande? Kontakta redaktionen här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.