Åbyverket i Örebro. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Trasig panna skapade problem med värmeleveransen

Uppdaterad
Publicerad

Det var under förmiddagen problem med värmeleveransen i både Örebro, Kumla och Hallsberg. Orsaken var att Åbyverkets största panna slutat fungera – och Eon fick dra igång sina reservanläggningar.

Enligt Björn Persson som är regionchef på Eon i Örebro började problemen vid femtiden på fredagsmorgonen.

– En av våra pannor på Åbyverket slutade att fungera. Det var problem i styrsystemet för driften av pannan, förklarar han.

– Man kan märka det då elementen inte är riktigt lika varma som de borde vara, och varmvattenförsörjningen kan bli påverkad.

För att trygga leveransen till kunderna drog Eon igång åtta reservanläggningar.

– Innan vi har fått upp temperaturerna där blir det en temperatursänkning. Och den temperatursänkningen märks mest i ytterområden i alla väderstreck från centrala Örebro, säger Björn Persson.

Åtta pannor används

Vid 11-tiden hade reservanläggningarna kommit upp i full styrka.

– Värmen är nu tillbaka i vårt fjärrvärmesystem. Sammanlagt åtta pannor i varierande storlek är nu igång, säger Björn Persson.

Pannan i Åbyverket är fortsatt avstängd. Felet beräknas vara lagat under dagen, och fram till dess används reservanläggningarna.

P4 Örebro var först med att rapportera om nyheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer