Örebro universitet har under det gångna året vid flera tillfällen varit i blåsväder efter vittnesmål om trakasserier. Foto: Louise Gustavsson/SVT

Anmälde sexuella trakasserier – blev uppsagd

Uppdaterad
Publicerad

En anmälan om sexuella trakasserier på Örebro Universitet tog en helt ny vändning efter att ledningen utrett ärendet.

Nu har kvinnan som uppgett att hon trakasserats sagts upp på grund av ”omfattande misskötsamhet”.

En kvinnlig anställd på Örebro universitet har sagts upp efter att universitetsledningen menar att hon har ”en omfattande misskötsamhet och skapar en ohållbar arbetsmiljö för chefer och kollegor”. Kvinnan ska också ha uttalat sådant som kan uppfattas som hot mot andra.

Hennes fackförbund har ogiltigförklarat uppsägningen och menar att hon diskriminerats. De kommer nu att driva ärendet vidare rättsligt.

Anmälde trakasserier

i juni 2017 kontaktade kvinnan sin chef för att berätta att hon utsatts för sexuella trakasserier av en manlig kollega. Chefen anmälde det hela vidare och Örebro Universitet gjorde en utredning kring händelsen.

Den kom fram till att att det inte gick att bevisa att mannen utsatt kvinnan för de trakasserier som hon upplevt. Mannen erkände att han gjort vissa uttalanden som både han och universitetet fann ”olämpliga” men för det krävdes inga åtgärder menade universitetsledningen.

Gjorde en motanmälan

Den anmälde mannen gjorde senare en egen anmälan om att han upplevt kränkande behandling från kvinnan. Främst i ett antal mejl som kvinnan skickat till kollegor.

Efter att Universitetet gjort en utredning konstaterades att kvinnan betett sig olämpligt men att det inte var allvarligare än att man skulle upprätta en åtgärdsplan där det tydligt skulle framgå att ytterligare kränkningar skulle kunna leda till en anmälan.

Sades upp

Den 11 april 2018 kallades så kvinnan till ett möte med universitetsledningen där hon sades upp. Av handlingarna framgår att kvinnan ska ha gjort sig skyldig till misskötsamhet och hot.

Några av händelserna som tas upp ska enligt ett PM från personalavdelningen på Universitetet ha skett innan juni 2017, alltså innan anmälan om sexuella trakasserier gjordes.

Varken kvinnan eller hennes fackförbund accepterar utredningen och menar att fler utredningsåtgärder borde ha tagits.

Central förhandling

I juni krävde facket en central förhandling eftersom man anser att kvinnan har diskriminerats, och att universitetets utredning bör återupptas. Två veckor senare meddelade universitetet om uppsägningen.

Eftersom att uppsägningen har ogiltigförklarats jobbar kvinnan kvar på universitetet i väntan på förhandlingar. Facket hävdar att det inte finns någon saklig grund för uppsägningen.

Förutom att uppsägningen ogiltigförklaras yrkar facket att kvinnan ska få skadestånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.