Foto: SVT

Lyckat projekt läggs ner i Vivalla och Baronbackarna

Publicerad

Hösten 2016 startade Örebro kommun projektet Brobyggare för att skapa en bättre kulturell och språklig förståelse mellan familjer, skola och förskola i Vivalla och Baronbackarna. Trots att satsningen upplevts som positiv och lyckad för eleverna så kommer det inte att få en fortsättning.

Nio personer med språkkunskaper i somaliska och romani har arbetat som ”brobyggare” med syftet att få barn att närvara i förskola och skola, samt att förbättra skolresultaten.

Målgruppen har varit familjer med minst ett barn i åldrarna 0-12 år. I den somaliska målgruppen har brobyggarna utbildat föräldrar i vad det innebär att vara förälder i Sverige, medan den romska målgruppen fått stöd för att minska den ogiltiga frånvaron. Personal har också fått utbildning för att höja deras kulturkompetens.

Nöjda föräldrar

Vid årskiftet avslutades projektet och en utvärdering gjordes för att kunna besluta om Brobyggare skulle bli en permanent verksamhet.

I utvärderingen framkommer bland annat att projektet resulterat i en ökad tillit, trygghet, kunskap och förståelse hos föräldrarna gentemot skolan. En del skolpersonal uppger dock att det inte varit helt tydligt vad brobyggarnas roll skulle vara.

På grund av att projektet pågått under en så kort mätperiod och ett bristfälligt underlag, bland annat till följd av personalomsättningar i skolan, så har det inte gått att se något mätbart samband mellan brobyggarnas arbete och en ökad måluppfyllelse i skolan. Men personer som intervjuats för studien säger att elevernas frånvaro minskat.

Ingen fortsättning

Inte heller har underlaget räckt för att kunna visa på att det på kort eller lång sikt skulle ge tillbaka mer till kommunen ekonomiskt än vad det faktiskt kostar. Vid kommunstyrelsens sammanträde den 9 april beslutades därför att inte ge projekt Brobyggare någon fortsättning.

Satsningen var en så kallad social investering och beviljades medel på 7,8 miljoner kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vivalla

Mer i ämnet