Arkivbild läkare Foto: Cleis Nordfjell, TT

Psykiatriker får prövotid på sin legitimation – anses ha brustit i bedömningen av suicidrisk

Uppdaterad
Publicerad
En psykiatriker som arbetat på höga positioner i länet får prövotid på sin läkarlegitimation, det beslutar hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN). Psykiatrikern har, enligt HSAN, bland annat brustit i bedömningen av patienters suicidrisk. I ett 30-tal fall anses hen också ha brustit i journalföringen.

Psykiatrikern, som arbetat på höga positioner i Örebro län, får nu tre års prövotid på sin läkarlegitimation.

HSAN menar bland annat att psykiatrikern inte skaffat sig en bild av suicidrisken hos en patient som beviljades permission. Under permissionen begick patienten självmord.

I beslutet skriver HSAN att psykiatrikern agerat oskickligt på ett sätt som kan ha fått betydelse för patientsäkerheten, just eftersom ingen riskbedömning gjordes.

Bristande journalföring

Enligt HSAN har psykiatrikern även gjort sig skyldig till omfattande brister gällande sin skyldighet att dokumentera patienters behandling. Regelbundet saknas det bedömning av patienters status och vård, och i något fall saknas dokumenterad anledning till varför patienten är inlagd.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har tidigare riktat allvarlig kritik mot psykiatrikern, även sjukhusen hen arbetat på har vid upprepade tillfällen tagit upp den bristande journalföringen. Trots det har avsevärda brister fortsatt, skriver HSAN.

Prioriterat att ”diskutera” med patienterna

Psykiatrikern själv menar att hen, i fallet med den bristande suicidriskbedömningen, hade beviljat permission även om det gjorts en dokumenterad och strukturerad suicidriskbedömning.

Gällande den bristande journalföringen menar psykiatrikern att det inte hunnits med, eftersom hen hade flera delade tjänster som tog mer tid än som fanns avsatt för att hinna med jobbet.

Psykiatrikern menar även att hen drivs av välvilja och omsorg, och att hen därför prioriterat att diskutera med patienterna i stället för att dokumentera.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer