Psykisk ohälsa ger dålig ekonomi

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som psykisk ohälsa försämrar ekonomin, ger dålig ekonomi psykisk ohälsa.

Personer med psykisk funktionsnedsättning har väsentligt lägre inkomster, är mer beroende av bidrag och har mindre marginaler jämfört med befolkningen som helhet. Det visar rapporten Minuskontot som presenterades idag av kampanjen Hjärnkoll. Otrygg ekonomi under lång tid ökar risken för ohälsa.

– Många har en bristfällig skolgång och då är det inte lätt att få arbete och då får man en sämre inkomst och många är bidragsberoende och då hamnar man i en ond cirkel, säger Gert Andersson som är utvecklingsledare för Hjärnkoll i Örebro.

Vad gör det med måendet om man inte har ett arbete?

– Det kan göra att man blir mer sjuk eller mår sämre. Ett arbete är inte bara lönen utan att man träffar arbetskamrater, man blir bekräftad och blir med i ett sammanhang där, säger Andersson.

Vad måste göras?

– Det bästa är att man öppnar upp arbetsplatser som till exempel inom näringsliv, stat, kommuner och landsting för personer med psykisk funktionsnedsättning. Det kan genomföras med till exempel arbetshjälpmedel eller en förändring arbetsmiljön så att den passar. För att många har andra gåvor och talanger som andra inte har och det kan berika arbetsplatsen, säger Andersson

Sammantaget kan sägas att rapporten visar att personer med psykisk funktionsnedsättning utgör en diskriminerad och utsatt grupp i samhället. De politiska målen om egenmaktsutveckling, jämlikhet och delaktighet är långtifrån realiserade, och avståndet mellan ideal och verklighet är stort.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.