Rädda barnen: ”Att växa upp med våld och övergrepp är en av de värsta riskmiljöerna”

Publicerad

Enligt Rädda barnen finns studier som visar att mellan 10 och 14 procent av alla barn har upplevt våld i hemmet. Siffran kan vara ännu högre, förklarar rådgivaren Erik Ulnes:

– Särskilt yngre barns utsatthet är svårt att fånga upp i forskning, säger han

– Att bevitta eller utsättas för våld i hemmet kan leda till allvarliga konsekvenser för barnets hälsa både under uppväxten och senare i livet, säger Erik Ulnes på Rädda barnen.

Enligt Ulnes visar flera studier hur det ökar risken för psykisk och psykisk sjukdom, svårigheter i framtida relationer, studier och arbete och en ökad risk för kriminalitet.

– Det riskerar helt enkelt att påverka barn på de flesta plan i livet.

Vad ska omgivningen göra vid misstanke om att ett barn far illa?

– Oavsett om du är lärare, jobbar inom sjukvården eller är en granne eller släkting ska du göra en orosanmälan till socialtjänsten. Tänk på att du själv inte behöver utreda eller veta säkert. Får du en magkänsla över att något inte står rätt till ska du göra en orosanmälan.

Vuxenvärlden blundar

Han berättar att Rädda barnen ofta möter barn och unga som på ett eller annat sätt visat eller berättat för vuxna om sin utsatthet, och att de farit illa utan att någon vuxen reagerat eller anmält sin oro.

– Kanske var den vuxna inte säker, eller så anmälde den inte av respekt för integritet eller rädsla för att bryta ett förtroende. Konsekvensen blir att ett barn under en ännu längre tid lever med våld och övergrepp, säger Erik Ulnes.

Han säger att vuxna inte behöver bli experter på barns utsatthet och ha koll på symptom på våld och övergrepp.

– Det handlar om att vi behöver visa att vi är tillgängliga för barn att berätta om något har hänt och att larma när vi blir oroliga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.