Foto: Nora Lorek/TT Pontus Lundahl/TT

Räddningstjänsten i Kopparberg varnar för sotarskojare: ”Varna de äldre”

Publicerad

Räddningstjänsten i Kopparberg har gått ut på sociala medier och varnat för folk som utger sig komma från brandkåren. Det ska vara äldre som drabbats och personerna hävdar att de ska kontrollera sotning.

– Det är folk från hemtjänsten som snappat upp att folk utger sig för att komma från räddningstjänsten för att kolla sotning bland annat, säger Andreas Andersson, kårchef vid räddningstjänsten i Kopparberg.

Han känner inte till hur många som haft påhälsning av sotarskojarna men han klargör att detta inte ingår i räddningstjänstens uppdrag eller arbetssätt.

– Det är ju en extern sotare från Ludvika som sotar, inget som brandkåren åker ut på. Vi kommer om man ringer 112 för att man har soteld och då kommer vi i uniform och med utryckningsfordon.

På sociala medier uppmanar nu räddningstjänsten att man ska upplysa äldre i sin närhet om att inte släppa in folk som utger sig komma från räddningstjänsten för att kolla sotningen.

– Släpp inte in dem, säger Andreas Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.