Kissnödighet okejad som akut frånvaro – Rådmannen: ”Vi gjorde den bedömningen”

Publicerad

Kriminalvårdaren som åtalades för tjänstefel efter rymningen i Laxå friades av en enig nämnd vid Örebro tingsrätt. Den åtalade var så akut kissnödig att han inte kunde axla ansvaret som transportledare, enligt domen.

Av utredningen framgår det att transportledare inte är en tjänst utan en roll, och den rollen kan rotera, bland annat på grund av en akut frånvaro.

– Tingsrätten har gjort bedömningen att den situation utav ”akut kissnödighet” som transportledaren befanns sig i, förhindrade transportledaren att ta sitt ansvar. Därför har åtalet ogillats, säger rådmannen Hannes Magnergård som dömde i ärendet.

Hur kan ”akut kissnödighet” räknas som akut frånvaro?

– Det är den bedömning som tingsrätten gjort, säger Magnergård.

Finns det någon medicinsk grund till beslutet?

– Nej, vi har värderat den situation som presenterats vid huvudförhandlingen.

Borde inte en vuxen person kunna planera sina toalettbesök?

Det är naturligtvis så att det går att planera, men i den här situationen har tingsrätten gjort bedömningen att rollen som transportsledare skulle lyftas ifrån den här tjänstemannen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer