Rädslan för att bli smittad eller isolerad från sina anhöriga har gjort att många äldre väljer att stanna hemma istället för att flytta in på äldreboenden. Foto: Henrik Montgomery / TT

Rädslan för covid-19 leder till tomma platser på länets äldreboenden

Uppdaterad
Publicerad

Rädslan för att bli smittad och att bli isolerad från sina anhöriga gör att många äldre försöker att klara sig hemma istället för att flytta. Det har lett till att det plötsligt finns gott om omvårdnadsplatser i flera av länets kommuner, något som varken är bra för kommunerna eller den enskilde.

P4 Örebro var först med att berätta nyheten om att det just nu finns många tomma platser inom äldreomsorgen i Örebro.

– Det gäller permanenta boenden, korttidsboenden men också den speciella covidavdelningen vi skapade på Tullhuset, säger John Johansson (S) ansvarigt kommunalråd i Örebro. Sammanlagt handlar det om ett hundratal platser.

Coronaviruset i Örebro län

Rädd för att bli smittad

Anledningen är enligt kommunalrådet att många drar sig för att flytta in på boenden på grund av nya coronasmittan.

– Dels är man rädd för att bli smittad sedan är det svårt att rent praktiskt flytta när det råder besöksförbud på äldreboenden. Då behöver man ju ofta hjälp av flera personer.

Besöksförbud avskräcker

Men det är inte bara i Örebro som det för första gången på länge, kanske någonsin, finns fler lediga platser än sökande till äldrevårdens olika boenden. I Karlskoga, där ett 20-tal lediga platser finns idag, tror kommunalrådet Margareta Karlsson (M) att en annan aspekt av besöksförbudet skrämmer många.

– Att bara få träffa sina närmaste på varsin sida av ett plexiglas på obestämd tid, det är det inte många som vill, säger hon. Det kan jag förstå.

Tror inte på snabb förändring

– Risken är nu att många som behöver vård kanske mår sämre och lider mer än de hade gjort på ett särskilt boende, tänker John Johansson (S).

Men någon snabb förändring tror han inte på.

– Inte förrän myndigheterna säger att faran är över eller att vi har ett bra vaccin.

Så ser det ut med omvårdnadsplatser i länet:

Örebro – Ett 100-tal tomma platser totalt

Karlskoga – Ett 20-tal tomma platser totalt

Laxå  – 9 tomma platser på särskilt boende

Nora – Fler ledig platser än vanligt. Kön av sökande blir kortare och kortare.

Askersund – har tomma platser som beror på att man invigt ett nytt äldreboende. I dagsläget går det inte att säga om det kommer att bli tomma platser över längre tid.

Lindesberg – Enda kommunen med omvända läget – här har köerna till omsorgsboende ökat medan efterfrågan på hemtjänst minskat.

Ljusnarsberg – Oförändrat

Hällefors – Oförändrat

Lekeberg – Oförändrat

Kumla – Inga uppgifter ännu

Degerfors - Inga uppgifter ännu

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet