Lars Persson är barnfödd i Ramsberg och han fruktar att byn dör utan kommunbyte. Foto: Thomas Wedin/SVT

Ramsbergsbor vill lämna Lindesbergs kommun

Uppdaterad
Publicerad

I kväll håller föreningen Kommunexit möte med kommunsstyrelsens ordförande i Ljusnarsberg, Ewa-Leena Johansson (S). Syftet är att lämna Lindesbergs kommun för att istället ingå i Ljusnarsberg.

– Lindesberg har plundrat hela byn och sålt alla tillgångar, säger Lars Persson som föddes i Ramsberg för 65 år sedan.

Missnöjet kokar bland föreningens medlemmar.

Enligt Bosse Bernhardtz nåddes droppen när skolan lades ner eftersom Lindesbergs kommun inte ansåg sig ha råd att driva den vidare.

– Men innan dess avverkade kommunen skog här i Ramsberg som de sålde för 32 miljoner kronor. Skog de tog över från gamla Ramsbers kommun när vi gick upp i Lindesberg 1971, säger han.

– Det skulle kännas mycket bättre om vi fick betala skatt till Ljusnarsberg i framtiden, fortsätter han.

Ljusnarsberg positiva

Kommunstyrelsen i ordförande i Lindesberg vill inte ge några kommentarer kring föreningens vilja att byta kommun. Men kommunstyrelsens ordförande i Ljusnarsberg är positiv till ramsbergsbornas initiativ.

– Ekonomin blir starkare med fler invånare och det välkomnar alla kommuner, säger Ewa-Leena Johansson (S).

Död by

Om Ramsberg inte lyckas bryta sig ur Lindesbergs kommun ser Lars Persson framtiden an med oro.

– Folk flyttar härifrån och det blir en död by förutom sommarstugorna som blir kvar, säger han.

Fotnot: Föreningen Kommunexit har 135 medlemmar på Facebook.

Så här kan kommunbytet genomföras

Det är alltid regeringen som beslutar om ändringar för kommungränser.

• Det kan ske genom att kommunfullmäktige i Lindesberg frivilligt framställer en önskan till regeringen att Ramsberg ska lämna kommunen.

• En annan väg är att genomföra en folkomröstning. En sådan folkomröstning måste genomföras om minst 10 procent av kommunens röstberättigade skriver på en lista där de kräver att frågan ska folkomröstas och om inte två tredjedelar av ledamöterna i fullmäktige röstar emot. Men resultatet av folkomröstningen är endast rådgivande. Så det hela hänger ändå på vad fullmäktige anser om att Ramsberg ska lämna kommunen. Om opinionen för att lämna är så stark att fullmäktige väljer att gå den till mötes så kan Lindesbergs kommunfullmäktige be regeringen genomföra Ramsbergs byte av kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.