Fel information till ambulansen – nådde inte ansvarig läkare. Behövde beslut om tvångsvård. Foto: TT /SVT

Rån mot ambulanspersonal

Uppdaterad
Publicerad

Ambulanspersonal som larmats ut till en kvinna som drabbats av kramper i centrala Örebro rånades natten till lördagen på sin akutväska. Personalen chockades och togs ur tjänst efter händelsen.

Enligt tillförordnade ambulanschefen Tomas Elisson är det första gången under hans 30 yrkesverksamma år som något liknande hänt.

Det var vid tvåtiden natten mot lördagen, som ambulansen kallades till Järnvägsgatan i centrala Örebro då en kvinna uppgavs ha drabbats av krampanfall.

Stal akutväska

Väl på plats när de hjälpte henne, så rånades de på sin akutväska innehållande olika läkemedel för smärtlindring och kramplösning.

Enligt ett vittne ska personerna som utförde rånet börjat springa från platsen, men fångades av två andra personer som tog upp jakten på cykel och höll kvar dem tills polis anlände och kunde gripa denne, skriver Nerikes Allehanda.

Personalen chockad

Patienten tog ingen skada av händelsen, men ambulanspersonalen chockades och togs ur tjänst. Två personer har gripits efter händelsen.

– Det är två personer som delgivits misstanke om rån. En av dem är släppt, men är fortfarande misstänkt. Den andra personen har jag gjort en häktningsframställan till tingsrätten om. Personen är misstänkt för rån i två fall. Det handlar dels om själva tillgripandet av akutväskan, men även ett så kallat motvärnsrån när väskan skulle tas tillbaka. I samband med det uttalades hotelser mot personerna som ingrep, säger åklagaren Karl-Erik Antonsson.

Han ser utredningsläget som relativt gott och kommer yrka på ett högre straff i och med brottets karaktär.

– Min bedömning är att när det sker mot ambulanspersonal, som har en viktig funktion för medborgarna, så gör det att det är ett högre straffvärde för sådana handlingar, säger Karl-Erik Antonsson.

Enligt åklagaren ligger straffvärdet för rån på fängelse i mellan ett och sex år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.