En advokat Foto: Arkivbild/SVT

Rånare utgav sig för att vara kvinna och lurade ut offer på skogsväg

Uppdaterad
Publicerad

Två män i 30- och 35-årsåldern döms till två års fängelse för att ha rånat en man efter att de lurat ut honom på en mindre väg i skogen. En av rånarna uppgav sig för att vara en kvinna som offret haft kontakt med via Facebook.

Genom att använda kvinnans meddelandetjänst lyckades rånarna stämma träff med offret på en skogsväg i norra delen av Örebro län i juli tidigare i år.

Offret uppger i förhör att han haft kontakt med kvinnan under en tid, och att det var därför han sa ja till att träffas när rånarna som låtsades vara kvinnan ville träffas.

När mannen senare gått med på att ses så gav rånarna vägbeskrivningar via chatten.

Det framgår i domen att kvinnan vars identitet rånarna använde sig av för att locka offret till platsen aldrig var i kontakt med honom vid den tidpunkten.

Rånades på bil och mobil

Efter att målsägande kört enligt ”kvinnans” instruktioner blev han plötsligt tvungen att stanna för en bil som stod mitt på den lilla skogsvägen. Förardörren slets upp och han fick ett slag i ansiktet.

Trots det lyckades han ta sig ur bilen och började fly.

Han blev förföljd in på en tomt och fick i tumult med sin anfallare ett skärsår i handen. Han lyckades ropa på hjälp och de boende i huset ringde polisen.

Rånarna stal mannens bil och flydde från platsen. De fick också med sig offrets mobiltelefon.

De två männen döms nu för bland annat rån och stöld.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.