Örebro kommun har missat att söka statsbidrag man har rätt till. Foto: Jessica Gow/TT

Skolorna i Örebro kan ha gått miste om miljonbelopp

Uppdaterad
Publicerad

Grundskolorna i Örebro kommun har missat att söka flera statsbidrag. Totalt kan det handla om miljonsummor.

– Vi har varit dåliga på att söka, säger Marlene Jörhag, kommunalråd (KD).

I en rapport från ett externt revisionsföretag konstateras det att Örebro kommun inte har sökt alla de statsbidrag från Skolverket och Migrationsverket som man har rätt till.

Bidragen från Skolverket menar utredarna att kommunen har koll på. Men när det kommer till bidrag från Migrationsverket för utbildningskostnader menar utredarna att kommunen har brister.

– Bidragen från Migrationsverket har vi varit dåliga på att söka. Någon måste ha koll och veta vilka underlag som krävs, säger Marlene Jörhag, kristdemokratiskt kommunalråd med ansvar för skolfrågor.

Finns bara en insatt tjänsteperson

Utredarna har kommit fram till att endast en person på kommunen vet hur man ansöker om Migrationsverkets bidrag och att det skapar en sårbarhet.

– Det är för få som gör det och det blir sårbart om den personen är sjuk eller borta. Vi kanske inte kommer anställa fler, men vi behöver skriva ner rutinerna så att fler kan göra det, annars blir det sårbart, säger Marlene Jörhag.

Hon kan inte svara på hur mycket pengar man gått miste om.

– Vi vet ju inte hur mycket vi hade blivit beviljade, så det är svårt att säga hur många miljoner vi missat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.