Martin Regborn, Hagaby GoIF Örebro och William Lind, Malungs OK Skogsmårdarna. Foto: Svenska Orienteringsförbundet

Regborns första världscupseger

Publicerad

Vid dagens världscuptävlingar i orientering i Finland tog Martin Regborn sin första världscupseger i karriären på medeldistansen.

– Jag har inte fattat detta än, säger Martin Regborn till Svenska Orienteringsförbundets hemsida.

Ett endaste litet misstag

Efter 5,7 avverkade kilometer i skogarna kring Lojo i Finland stod det klart att Regborn hade en halvminuts försprång till tvåan, norrmannen Olav Lundanes.

– Jag gjorde mitt enda misstag på den sista kontrollen. Men jag la nog bara fem sekunder där. I övrigt var det riktigt bra. Det var faktiskt lite enklare tekniskt än vad vi hade väntat oss på förhand. Det var bara på den första kontrollen som det var lite grönt, sedan var det öppet och fint, säger Martin Regborn.

Flera fina placeringar

De svenska herrarna svarade som helhet för en enastående insats i dagens tävling. I konkurrens med hela den övriga världseliten slog sig åtta svenskar in bland de 14 bästa.

Hagabylöparen Regborn har sedan tidigare haft sina största framgångar i sprint och långdistans, men har tagit stora kliv i medeldistansen, bland annat genom att vinna de svenska VM-testerna i Estland förra veckan.

– Jag vet att formen är bra just nu. Och jag fick positiva svar på sprinten i torsdags. Så det var bara att fokusera på att ta kontrollerna, säger Regborn.

”Troligtvis Sveriges bästa orienterare”

Lördagens seger innebär också att Regborn startar först i söndagens jaktstart. Regborn startar 29 sekunder före schweizaren Matthias Kyburz.

– Han är ju en stjärna och just nu är han troligtvis Sveriges bästa orienterare. Det visade han ju prov på under landslagsuttagningarna förra helgen och det här visar ju att han är precis lika bra som han kan vara. Det är inget snack om den saken, säger Stefan Blomgren, ordförande i Hagaby GoIF Örebro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.