Enligt Ivo har Region Örebro län har brustit på fyra punkter när det kommer till vården av coronasjuika äldre under pandemin. Foto: TT

Region Örebro län kritiseras för vården av äldre under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Region Örebro län har enligt Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, inte tagit sitt ansvar som huvudman när det gäller vård och behandling av äldre med misstänkt eller konstaterad covid-19 under pandemin. En granskning visar att regionen brustit på fyra punkter.

Ivo har efter en granskning hittat allvarliga brister hos samtliga regioner i landet när det kommer till vården av coronasjuka äldre, däribland Region Örebro län.

Inte fått rätt vård

Bland annat pekar Ivo på att äldre som bor på särskilt boende med misstänkt eller konstaterad covid-19 inte har fått den vård som de haft behov av, och att det vid vissa tider på dygnet funnits för få läkare som kunnat göra individuella bedömningar.

De boende eller deras närstående har heller inte fått information eller gjorts delaktiga i behandlingen de fått.

Brister i journaler

Dessutom har man inte följt det regelverk som gäller under pandemin när det kommer till ställningstagande om och genomförande av vård i livets slutskede.

Ivo har också hittat brister i primärvårdens patientjournaler där det inte går att följa vården och behandlingen som utförts till de äldre.

Inväntar regionens redovisning

Senast den 15 januari 2021 ska regionen ha skickat in en redovisning med sin inställning till de uppmärksammade bristerna och eventuella åtgärder som tagits.

SVT Örebro har sökt region Örebro län för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet