Endast 28 procent av patienter med bröstcancer får vård inom regeringens tidsram i Region Örebro län. Foto: TT

Region Örebro läns bröstcancerpatienter har längst väntetider i landet

Uppdaterad
Publicerad

Region Örebro län är sämst i landet på att uppnå regeringens mål om väntetider för patienter med bröstcancer. Johan Ahlgren, chef för Regionalt Cancercentrum Mellan, menar att det inte innebär att vårdresultatet är sämre men att det behövs mer personal för att minska väntetiderna.

80 procent av alla patienter som misstänker att man har bröstcancer ska påbörja sin behandling inom 28 dagar. Det är ett mål regeringen har satt upp, men som Region Örebro län är sämst i landet på att uppnå. Det rapporterade Sveriges radio Ekot under måndagen.

Endast 28 procent av patienterna påbörjar behandlingen inom tidsramen.

Cancervård Örebro

Enligt Johan Ahlgren betyder dock inte statistiken att kvaliteten på vården är sämre.

– Resultatet har inte försämrats utan det är bara väntetiderna som har blivit längre. Det är inte någon större risk att dö av bröstcancer i Örebro jämfört med något annat län. 

Både när det gäller 5-års och 10-årsöverlevnad ligger Mellan, dit Örebro tillhör, näst högst i landet.

Brist på personal

Johan Ahlgren berättar att den stora faktorn bakom bristerna är att det är ont om personal.

– De största bristerna vi har är inom mammografiverksamheten. Där kan vi se att cirka hälften av alla läkartjänster inte är tillsatta och samma gäller för sjuksköterskor inom mammografi, säger han och fortsätter:

– Det är inte bara guld och gröna skogar, det finns en hel del utmaningar och vi skulle behöva fylla på med folk för att kunna få ned väntertiderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Cancervård Örebro

Mer i ämnet