Inger Nordin Olsson är chefsläkare och beslutsfattare i särskild sjukvårdsledning.

Regionen: Ingen lösning i sikte

Uppdaterad
Publicerad

Under en pågående pressträff meddelar Region Örebro län att det pågående stabsläget behöver intensifieras och fortsätta veckan ut.

– Det är ett ansträngt läge men vi håller vår linje, behåller stabsläget och bedriver hälso- och sjukvård i normalt läge, säger Inger Nordin Olsson, chefsläkare och beslutsfattare i särskild sjukvårdsledning.

Beräknar klara sig över helgen

Enligt Inger Nordin Olsson är vissa verksamheter beroende av att få materiel innan helgen, men i de fallen räknar man med leverans. De flesta verksamheter har rapporterat att de klarar sig fram till nästa vecka.

Kaoset kring sjukvårdsleveranserna

– Det handlar om att hantera resten av veckan och helgen. Trots spridda leveranser klarar vi verksamheten över helgen. Det är vissa områden som har brist och även på vissa produkter, men nu är det helt avgörande med leveranserna.

Inom regionen börjar det bli brist på många produkter. Bland hade en intensivvårdsavdelning slut på artärnålar härom dagen, det fick lösas med akutleveranser från Karlskoga och Lindesbergs lasarett.

Ännu finns det däremot inga planer på att ställa in planerade operationer, som gjorts i Uppsala.

Skickar fel produkter

Inger Nordin Olsson berättar att leveranserna som kommit från Apotekstjänst är felaktiga.

– Ibland har det varit ganska mycket av vissa saker, nästan inget av vissa saker och ibland helt fel leveranser. Det blir oerhört svårt att hantera i en så komplex verksamhet som vi bedriver.

Någon prognos för när de ordentliga leveranserna kommer finns ännu inte.

– Vi får dålig återkoppling från Apotekstjänst vilket gör att vi får arbeta dag till dag. Ska vi bygga upp en trygg organisation måste vi ha mer framförhållning.

Kan det här hända igen i framtiden?

– Det här är en varningssignal för sjukvården och något vi måste ta med i vårt beredskapsarbete i framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kaoset kring sjukvårdsleveranserna

Mer i ämnet