Efter fyra år får nu Arbetsmiljöverket rätt av Kammarrätten. Foto: TT/Arkivbild

Regionen får böta 300.000 kronor

Publicerad

Region Örebro län får böta 300.000 kronor. Bakgrunden är vitesföreläggande från Arbetsmiljöverket gällande hög belastning för läkare i primärvården. Beslutet har överklagats av regionen, men nu har Kammarrätten gått på Arbetsmiljöverkets linje.

Arbetsmiljöverket ställde 2014 krav på region Örebro län att de varje månad skulle undersöka och bedöma risker i arbetet för läkare i primärvården som hade fler än 1.500 listade patienter. Om detta inte gjorde skulle de betala 50.000 kronor i vite.

Beslutet följdes inte, konstaterade Arbetsmiljöverket vid en uppföljning drygt ett år senare. Handlingsplanen som regionen upprättat underkändes och regionen fick ett nytt vite om 250.000 kronor.

Fel grund menar regionen

Regionen överklagade beslutet till Förvaltningsrätten, de menade att man hanterat frågorna och beskrev vitesföreläggandet som onödigt.

– Vi anser att det är fel att vitesbelägga detta. Grunden är att Arbetsmiljöverket anser att vi ska göra arbetsmiljöinventering varje gång vi har mer än 1.500 listade patienter per läkare. Det anser vi är fel grund för den frågan, det gör man löpande, säger Rickard Simonsson, som är regiondirektör på Region Örebro län. 

Kammarrätten ger Arbetsmiljöverket rätt

Förvaltningsrätten beslutade i januari 2017 att gå på Arbetsmiljöverkets linje. Efter att regionen överklagade till Kammarrätten, står det nu klart att Arbetsmiljöverket får rätt även av den instansen, och därför ska Region Örebro län nu betala vite, vilket dagens medicin var först att rapportera om.

– Vi kommer fortsätta överklaga detta, sedan får vi se om vi får prövningstillstånd. Grunderna Arbetsmiljöverket utdömer vitet tycker vi är godtyckliga, säger Rickard Simonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.