Foto: Johan Nilsson/TT, Region Örebro län

Regionen: Inga vaccindoser slängs

Publicerad

Inga vaccindoser har slängts när runt 50 länsbor valt att vända i dörren på vaccinationsmottagningarna. Det uppger vaccinationssamordnaren Inger Nordin Olsson.

– Vaccinationsviljan är god, säger hon.

SVT Örebro har tidigare rapporterat om att vissa väljer att avstå vaccinering när de upptäcker att det är Astra Zenecas vaccin som ges. Det har lett till merjobb för regionen med ombokning av tider.

Ökning av frågor

Enligt vacccinationssamordnaren Inger Nordin Olsson har flera personer vid länets fem vaccinationsnoder valt att avstå vaccination.

– Ett tiotal per nod har tackat nej och vänt. Men vi har inte slängt någon dos, säger hon.

– Risken för liv och hälsa i denna pandemi är mångdubbelt större än biverkningarna av vaccinet, säger Inger Nordin Olsson.

Regionen får dock fler frågor om Astra-vaccinet än tidigare ute vid noderna.

– Det är nog fler som frågar. Och man får förklara. Men i vår region vänder inte så många jämfört med andra regioner, säger Inger Nordin Olsson.

Nytt besked om Astra

I veckan väntas besked från Folkhälsomyndigheten om Astra Zenecas vaccin ska användas även för personer under 65 år igen – och inte bara för de som är över 65 år.

Enligt regionen har 1 500 personer under 65 år fått dos ett av Astra Zenecas vaccin.

– För att vi ska kunna ge bra och säker information behöver vi besked denna vecka. Snabbt, säger Inger Nordin Olsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet