Region Örebro län lämnar stabsläget. Foto: Malin Gotlin/SVT

Regionen lämnar stabsläget – särskild organisation tar över

Uppdaterad
Publicerad

Läget med de uteblivna leveranserna från Apotekstjänst är allt jämt allvarligt. Men trots det lämnar Region Örebro län stabsläget och inrättar i stället en särskild organisation.

Vi lämnar stabsläget, men läget är fortfarande allvarligt, säger Lena Adolfsson, sjukvårdsledare och tf. hälso- och sjukvårdsdirektör. Många frågor kvarstår att lösa. Förutom att omfördela material dag för dag arbetar vi också parallellt med att säkra leveranser ur ett mer långsiktigt perspektiv. Vi bygger också upp ett eget förråd med vanligt förekommande varor.

– Stabsgruppen har varit lite stor, nu kommer man dela upp det i en medicinsk grupp och en transport- och logistikgrupp. Vi har suttit varje dag med ett stort gäng och det tar tid att sitta i en sådan grupp. Men materialbristen är på intet sätt löst, säger Sten Lundberg, presstalesperson på Region Örebro län.

Kaoset kring sjukvårdsleveranserna

Delar på sig

För att hantera den fortsatt allvarliga situationen kommer en särskild medicinsk grupp arbeta med fokus på att säkerställa patientsäkerheten.

Parallellt kommer en transport- och logistikgrupp fokusera på beställningar och leveranser.

En effektivare organisation

Enligt Lena Adolfsson är inte den organisation man har vid stabsläge längre det mest effektiva sättet att hantera materialbristen på.

– Man är i ett stabsläget för att man behöver en snabb och bred bild över läget men nu har vi fått en bra bild av situationen. Då behöver vi andra arbetsformer för att kunna försörja sjukvården med material, säger Lena Adolfsson.

Tär stabsläget på krafterna?

Det som händer är att det gängse arbetet får stå tillbaka. Personerna som arbetat kring staben är sysselsatta med annat och det tar tid från det men vi har fått prioritera och det kommer vi få fortsätta med.

Någon tidsplan för en mer stabil försörjning av sjukvårdsmaterial har ännu inte lämnats från leverantören.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kaoset kring sjukvårdsleveranserna

Mer i ämnet