Region Örebro län blev nedringda under dagen. Foto: TT

Telefonkaos på regionen när ny typ av faktura skickades ut

Uppdaterad
Publicerad

Från och med i år kostar hjälpmedel från Region Örebro län 65 kronor i månaden. Tidigare var det gratis. I veckan har de första fakturorna skickats ut och direkt blev regionen fullständigt nedringda.

De länsbor som har personliga hjälpmedel från Region Örebro län, till exempel hörapparater, ska från och med i år betala 65 kronor i månaden i en abonnemangsavgift.

Nu i veckan damp den första fakturan ner i cirka 20 000 personers brevlådor. Och det verkar kommit som en chock för många, för under dagen har habiliteringen på Region Örebro län varit nedringd och många medborgare har haft svårt att komma fram.

På grund av de långa köerna har regionen lagt in ett telefonsvar som hänvisar till regionens webbsida.

– Det har varit jättemånga som ringt. Det här med information är inte lätt. Vi har varit ute i länets tidningar, på webbplatser och på affischer med mera, men när det blir skarpt är det inte lätt att få fram information, säger Mats Eriksson, områdeschef på habilitering och hjälpmedel.

”Hade väntat oss en våg men inte en tsunami”

Trots det var regionen beredda på att många skulle ringa.

– Vi hade omgrupperat personal för att mata av köer. Vi hade väntat oss en våg men inte en tsunami. Men jag förstår medborgarna.

En möjlig förklaring till de många samtalen kan vara att det på fakturan inte är specificerat varför man betalar de 65 kronorna, det enda som framgår är att de ska till habiliteringen.

– Det gick inte att få till det rent tekniskt, men det hade helt klart varit det bästa, säger Mats Eriksson. 

Avier till avlidna

Dessutom har det visat sig att en dryg handfull betalningsavier gått ut till avlidna personer.

– Det är hemskt tråkigt, vi håller på och utreder vad det beror på, men vi ber hemskt mycket om ursäkt för det, säger Mats Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.