Foto: Anders Nord / SVT

Regionen om sommarstängt BB i Karlskoga: ”Det har fungerat väl”

Uppdaterad
Publicerad

Från och med i måndags har kvinnokliniken avdelning Q på Karlskoga lasarett åter öppnat upp sin verksamhet. Nu väntas en utvärdering av flytten innan ett beslut om hur man ska göra nästa sommar fattas.

Beslutet att stänga BB i Karlskoga görs av personalskäl, enligt regionen.

– Det var tredje året vi gjorde det här och det har fungerat väl. All personal får sin semester samtidigt som vi är tillräckligt många för att upprätthålla patientsäkerheten, säger Ingrid Strandman som är länsverksamhetschef för kvinnokliniken i regionen.

”Klarar oss inte utan varandra”

Nu ska sommaren utvärderas. Efter det kommer den politiska ledningen ta ställning till om förlossningsverksamheten i Karlskoga ska förläggas i Örebro även nästa sommar.

– Vare sig Karlskoga lasarett eller Universitetssjukhuset i Örebro klarar sig utan varandra. Vi ser tillexempel att man i Västerås, där man inte har någon förlossning att samarbeta med, har haft stora problem med sommarbemanningen.

Hänvisades till andra sjukhus

Enligt Ingrid Strandman har verksamheten flutit på enligt plan i sommar. Men vid några tillfällen har patienter som trott att de ska föda i Örebro istället hänvisats till andra sjukhus.

– Förlossningsvården liknar en akutmottagning. Det går inte planera in besöken i förväg, förklarar hon.

– Vi hade en period med många patienter och behövde då hänvisa till andra sjukhus, liksom andra sjukhus ibland fick hänvisa till oss. Då prioriterar man så att de som är i inledningen av förlossningen är de som får åka, säger Ingrid Strandman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.